Paslanmaz çelik malzemesi, demir ve karbon alaşımının yanında minimum %10,5 krom elementi içeren çeliklerdir. Adından da anlaşıldığı gibi çelikte paslanmayı engellemek amacıyla üretilmektedirler, Paslanmaz Çelikte paslanmayı önleyen ana bileşen krom elementidir.
Paslanmayan çeliğin içindeki krom iyi analiz edilmelidir. Kullanım alanlarına göre her ortam için ayrı bir paslanmaz çelik üretimi gerçekleşmelidir. Aksi takdirde elinizdeki herhangi bir üründen gerekli faydayı sağlayamazsınız. Bu nedenle mühendisler paslanmaz çelik üretimi öncesi kullanım koşullarını göz önüne alarak tasarlamalar yapmak zorundadırlar. Kullanım yerleri ve ve paslanmaz çelik malzemenin içindeki krom oranı veya başka bileşenlerin varlığına göre paslanmaz çelikler belli gruplarda standartlandırılmışlardır.
Kulanım koşullarına göre krom miktarı (ağırlıkça yüzdesi) minimum %10.5 en fazla %30 kadar ilave edilebilir. Paslanmaz çelikteki krom elementi oksijene maruz kaldığı zaman (normal atmosferde bulunan oksijen kastedilmektedir) hemen krom-oksit (Cr2O3) pasivasyon tabakası oluşturur. Bu katman gözle görülemeyecek kadar incedir ve ürünü oluşturan metale (paslanmaz çeliğin) su veya herhangi bir gaz, oksijen nüfuzunu tamamen engelleyerek, örttüğü metali korur. Ayrıca, bu katmanın herhangi bir nedenle yırtılması, açılması veya çizilmesi durumunda oluşacak açıklık, çok hızlı bir şekilde tekrar katmanın kendisini yenilemesiyle tekrardan oluşur. Bu olaya pasivasyon adı verilir ve titanyum gibi bazı diğer metallerde de görülür.Nikelde krom gibi diğer elementlerin pasivasyon görevinde yer alabilir…
Paslanmaz çelik malzemesinde toplam 150 farklı çeşit üretim vardır ve bunlardan 15’i en çok kullanılanlardır. Paslanmaz çelikler yassı ürünler, borular, tel, çubuk plaka ve uzun şekillerde üretilebilirler. Bu şekilde birçok sektörde kendine yer bulmaktadır.
Yukarıda da bahsettiğim gibi paslanmaz çelikler belli gruplara ayrılmışlardır. Bu gruplar örneğin nikelin ilave edilmesi paslanmaz çeliğe manyetik olmayan düşük sıcaklıklarda daha az kırılgan hale getirir. Bu gruplar 5 ana gruba ayrılır;
- Östenitik Paslanmaz Çelik
- Ferritik Paslanmaz Çelik
- Martensitik Paslanmaz Çelik
- Dubleks Paslanmaz Çelik
- Çökelmeyle Sertleştirilmiş Paslanmaz Çelik